Sous vide

Sous-vide je metoda vaření, která zahrnuje pomalé vaření potravin v hermeticky uzavřených sáčcích při kontrolované nízké teplotě vodní lázně. Tato technika umožňuje dosáhnout dokonale uvařených jídel s vynikající chutí a konzistencí.
Zde je recept na jednoduché kuřecí prsa sous-vide:

RECEPT: Kuřecí prsa sous-vide s bylinkovým máslem

Ingredience:

• 2 ks kuřecích prsou
• 2 lžíce másla
• 2 stroužky česneku (nasekané)
• 1 lžička sušeného tymiánu
• 1 lžička sušeného rozmarýnu
• Sůl a pepř podle chuti

Postup:

Připravit vodní lázeň:
Do hrnce nebo speciálního sous-vide zařízení nalijte vodu a nastavteteplotu na 60 °C (pro středně propečené kuřecí prsa) nebo 65 °C (pro pevnější, ale stálešťavnaté kuřecí prsa).
Příprava kuřecích prsou: Kuřecí prsa očistěte od přebytečného tuku a kůže. Opatrně je osoltea opepřete ze všech stran.

Příprava bylinkového másla:
Ve vhodné misce smíchejte máslo, nasekaný česnek, tymián arozmarýn. Dobře promíchejte, dokud nevznikne homogenní směs.
Vakuové balení: Umístěte každé kuřecí prso do samostatného vakuového sáčku. Přidejtepolovinu připraveného bylinkového másla do každého sáčku, rozložte ho rovnoměrně namaso. Uzavřete sáčky na vakuovacím stroji, aby byla odstraněna veškerá přebytečná vzducha kuřecí prsa byla pevně uzavřena.

Vaření ve vodní lázni:
Ponořte vakuově zabalená kuřecí prsa do připravené vodní lázně avařte podle nastavené teploty po dobu 1,5 až 2 hodin. Důležité je udržovat teplotu vody stálekonstantní.

Dokončení na pánvi (volitelné):
Po dokončení vaření ve vodní lázni můžete kuřecí prsavyjmout z vakuových sáčků a na krátkou dobu je osmažit na rozpálené pánvi s trochou oleje.Tím dosáhnete krásné kůrčičky na povrchu masa. 

Podávání:

Kuřecí prsa můžete podávat s oblíbenými přílohami, jako jsou brambory, rýže,zelenina nebo salát. Případně můžete podávat s omáčkou dle svého výběru.Poznámka: Pokud nemáte speciální sous-vide zařízení, můžete použít běžný hrnec ateploměr na kontrolu teploty vody. Nezapomeňte však pravidelně kontrolovat teplotu,abyste dosáhli co nejlepších výsledků.